Actueel

Actueel

 


Wereldlichtjesdag 2017

Elk jaar, op de 2e zondag in december, is het Wereldlichtjesdag. Dan branden mensen over de hele wereld om precies 7 uur ’s avonds kaarsjes ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het geleden is. En omdat mensen in verschillende tijdzones leven, ontstond er op zondag 10 december jl. een ‘ter-nagedachtenis-lint’ van lichtjes over de hele wereld.


De Week van de Palliatieve zorg

In de week van 14 t/m 18 oktober jl. werd er aandacht geschonken aan het onderwerp Palliatieve zorg, de zorg rondom het levenseinde.

Palliatieve zorg staat voor alle zorg die erop gericht is een patiënt met een levensbedreigende ziekte een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven. In deze laatste fase van het leven is er niet alleen oog voor de lichamelijke klachten, maar ook voor de psychische, sociale en geestelijke aspecten.

Onder meer zorgverleners, hospice-medewerkers en uitvaartbegeleiders beogen jaarlijks in deze themaweek hun werkzaamheden en betrokkenheid toe te lichten.

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.


Museum Tot Zover

In het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover staat het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu centraal.

De collectie omvat onder meer oude haarschilderijen, dodenmaskers, filmfragmenten, kisten en urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuur-rouwwagens en ingrediënten voor een moderne moslim-uitvaart zoals lotuspoeder, kamfer en musk.

Hoe een crematie precies verloopt en hoe het een in de grond begraven lichaam vergaat, wordt eveneens duidelijk. De open, eerlijke benadering en de sprankelende presentatie krijgen veel waardering van bezoekers en pers.

Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster, één van de mooiste gedenkparken van Nederland. De gratis audiotour voert u zowel door het museum als over de begraafplaats.

Meer informatie op de website van het museum.


De Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn vond plaats van 13 t/m 18 maart jl. en verschillende instellingen openden hun deuren voor het grote publiek om eens kennis te komen maken.

Iedereen kon een bezoek brengen aan het verzorgingshuis om de hoek of aan een operatiekamer in het ziekenhuis. Maar ook van zorgboerderij tot GGZ, van nieuwe zorg in de wijk, kleinschalig wonen in de ouderenzorg, revalidatie in de gehandicaptenzorg, buurthuizen, huisartsen en kinderopvang.


Internationale Vrouwendag, de emancipatie van het persoonlijk afscheid

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt wereldwijd stilgestaan bij de positie en de rol van vrouwen. In de afgelopen decennia heeft er in het uitvaartvak een inhaalslag plaatsgevonden. Tegenwoordig zijn vrouwen niet meer weg te denken in het uitvaartberoep. De betrokkenheid en vakbekwaamheid van mannen en vrouwen is gelijk. En maakt daarmee het persoonlijk afscheid volwaardig.


Respect voor de rouwstoet

Veel Nederlanders tonen in het verkeer hun respect voor de rouwstoet. Toch is er regelmatig sprake van bijvoorbeeld omstanders die steeds minder geduld blijken te hebben…

In een radio-interview voor EenVandaag komt het onderwerp respect voor de rouwstoet aan de orde, waarbij een uitvaartleider vertelt over een voorval.

Klik HIER voor het fragment.


Bijzondere boeken over het onderwerp afscheid nemen

Deze maand verschijnen er nieuwe en inspirerende boeken en een rouw-app…

‘Noem mijn naam’ is samengesteld door Marinus van den Berg en Daan Westerink. Dit boek met troostende woorden biedt teksten ter ondersteuning voor ouders die hun kind verloren.

‘Jij wordt gekend’ van Floortje Agema is een prachtig boek, met een voorwoord van Wibe Veenbaas. De verhalen en gedichten zijn uit het hart geschreven. Voor kinderen en volwassenen die afscheid moesten nemen.

Van ‘Bo de Beer’, het geliefde voorlees- en kleurboekje voor de allerkleinsten, is nu ook een app beschikbaar in de Google Play store en App store. In de app zit een verhaal met uiteenlopende aspecten rondom het overlijden. Kinderen kunnen lezen over o.a. afscheid nemen, de afscheidsdienst en verdrietig zijn.


Het aantal levenstestamenten neemt sterk toe

In een levenstestament legt u wensen en instructies vast voor als u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een levenstestament. Het aantal blijft stijgen. In 2015 maakten ongeveer 50.000 mensen een levenstestament op, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).


De herinneringsboom, een duurzaam symbool

Door een herinneringsboom te planten, ontstaat er een bijzonder monument voor een dierbare. De gedenkboom groeit ieder jaar en vormt zo een tastbare herinnering. Een bijzonder eerbetoon voor wie gemist wordt.

Klik HIER voor meer info van Natuurmonumenten.

Reageren is niet mogelijk